Medya Bülteni

Sri Lanka’nın Bağımsızlığının 75. Yıldönümü Ankara’da Kutlandı

Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçiliği, Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 75. Yıldönümünü 04 Şubat 2023 tarihinde başkentte yoğun kar yağışına göğüs geren Sri Lanka topluluğu ve Dışişleri Bakanlığı’nın katılımıyla Büyükelçilik binasında kutladı.

Özel davetliler arasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul, Güney Asya Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan İzbu ve Sri Lanka Masası Sorumlusu Sayın Burak Bingöl yer aldı.

Sri Lanka bayrağının göndere çekilmesiyle başlayan tören, Sri Lanka milli marşının Sinhala ve Tamilce okunmasının ardından vatan için canını feda edenleri anmak için iki dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla devam etti.

Sri Lanka halkı ve Türkiye halkı için refah, kararlılık ve dayanıklılık dilemek üzere Budist, Hindu, Hristiyan ve İslami inançların temsilcileri tarafından dualar edildi. Ardından Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın Bağımsızlık Günü Mesajları okundu.

Sri Lanka’nın Türkiye Büyükelçisi Sn. Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, ağır hava koşullarına rağmen etkinliğe katılan konuklara teşekkür ederek, etkinliğin önemini vurgulamış, 2023 yılında Sri Lanka ile diplomatik ilişkilerin 75. yıl dönümünü de kutladığımızı ve Türkiye’nin, bağımsızlığından sonra Sri Lanka’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu kaydetmiştir.

Büyükelçi, seleflerine, özellikle de uzun yıllar Türkiye Fahri Konsolosu olan ilk Büyükelçi ve babasının, Türk halkıyla sıkı ilişkileri olan ve İzmir, Adana bölgelerini kapsayan Sri Lanka’ya birçok Antalya, Nevşehir, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Trabzon’da Fahri Konsolos atanmasının yolunu açan sağlam ilişkilere sahip olan seleflerinin oynadığı rolleri takdir etmiştir. Büyükelçi, 3 ay önceki gelişinden bu yana Sri Lanka’nın tanıtım faaliyetlerine değerli katkıları ve destekleri için Fahri Konsoloslara teşekkürlerini bildirmiştir.

Büyükelçi, Fahri Konsoloslarla ortaklaşa olarak, bir dizi engelin ortasında bile Büyükelçiliğin karşılıklı yarar için daha büyük hedeflere ulaşabileceğine olan güvenini ifade etti. Büyükelçi ayrıca, yatırım, ticaret ve turizm alanlarında ikili işbirliği için büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayarak, Büyükelçilik ve Fahri Konsolosluklardaki ekiplerle bunları gerçekleştirmek için çalışacağının güvencesini verdi.

Ayrıca Sri Lanka ve Türkiye’nin iyi bir ilişki sürdürdüğü ve siyasi ilişkiyi daha da geliştirmek istediği vurgulandı.

Büyükelçi Hasanthi Dissanayake, Cumhurbaşkanı Ranil Wickremesinghe’nin Sri Lanka’nın odaklanması gereken önemli bir unsur olarak iklim değişikliğine öncelik verdiğini ve iklim değişikliği çalışmalarına adanmış dünyanın ilk üniversitesini kurma sürecinde olduğunu vurguladı.

Büyükelçi “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 6. Raporu’nun projeksiyonları bağlamında, kıyı şeridine sahip ülkelerin iklim değişiminden sert bir şekilde etkileneceğini ve hem küçük ada uluslarının hem de yoğun nüfuslu kıyı şehirlerine sahip ulusların etkileneceğini öngörüyor, ve en çok etkilenen Balıkçılık, liman ve denizcilik, tarım ve turizm gibi okyanusa dayalı geçim kaynaklarımızın zorlanacağı yer burasıdır. Bu koşullar, iklim değişikliğinin etkileri sınır ötesi olduğundan, ülkeleri gelişen durumları en aza indirmek ve en azından uyum sağlamak için bir araya gelmeye zorluyor” dedi.

Ayrıca, Sri Lanka’nın yüksek biyoçeşitliliğini, genetik kaynaklarını korumak ve karbonu emme potansiyelini artırmak için onlarca yıldır, tabii olarak bazen deneme yanılma yoluyla yaptığı katkılardan sadece Sri Lanka’dakilerin değil, dünya gezegenindeki insanların ortak iyiliği adına gurur duyduğunu belirtti.

Sri Lanka’nın gururla kutlayabileceği başka bir şey ise, Sri Lanka’nın gelişmekte olan bir ülke olarak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve iklim değişikliğinin etkileriyle yüzleşmek için önlemlerin hafifletilmesi ve uyarlanması konularında başardıklarıdır.

2018’de Sri Lanka, Commonwealth Blue Charter kapsamında Mangrov Ekosistemleri ve Geçim Kaynakları Eylem Grubuna başkanlık etme liderliğini üstlendi. Sri Lanka, mangrovların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için politika, yönergeler ve stratejik eylem planı geliştiren dünyadaki ilk ülkedir.

2019’da Sri Lanka, birkaç benzer ülkeyle karşılaştırıldığında 3 temel özelliği olan UNFCCC mekanizmasına Ulusal Olarak Belirlenmiş katkılarını sunmuştur. Bunlar, Sri Lanka’nın 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşma hedefi, elektriğin %70’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeyi taahhüt etmesi ve Sri Lanka’nın daha fazla kömür santrali inşa etmeyeceğidir. Sri Lanka 2019’da ayrıca 2030 yılına kadar küresel olarak Nitrojen Atıklarını yarıya indirmek için uluslararası bir girişim başlatmıştır.

2022’de 24 ülke tarafından desteklenen Sri Lanka, deniz çayırlarının bazı balık türleri için beslenme ve üreme alanları aynı zamanda büyük bir karbon deposu olarak önemini vurgulamak için 1 Mart’ı Dünya Deniz Çayırı Günü olarak ilan etmek için BM’de bir Karar almıştır.

Büyükelçi, mavi karbonun sürdürülebilir kullanımına Sri Lanka’nın katkısının gurur duyacağımız bir konu olduğunu ve Sri Lanka’nın Türkiye ile de paylaşabileceğini vurguladı.

“Sri Lanka, iklim değişikliği etkisinin azaltılmasına katkı sağlama konusundaki ilerlemesi ve taahhüdü ve daha büyük varlıklarımız olan benzersiz ekosistemleri, çeşitliliği ve yüksek endemizmi sürdürülebilir şekilde yönetme çabalarıyla dünya çapında tanınmaktadır. Yerel olarak bu tür çabalar artık yerel ve küresel olarak giderek daha fazla tanınmaktadır” dedi. 

Büyükelçi, 75 yaşındaki Cumhuriyetin, çok etnikli ve çok dinli bir toplum olarak Sri Lankalıların tek kimlikli bir ulus olarak birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirterek sözlerini bitirdi.

Etkinliğin resmi töreninin sona ermesinin ardından katılımcılar, Sri Lanka’nın geleneksel lezzetlerinin ve Seylan çayının tadını çıkardı.

Sri Lanka Büyükelçiliği

4 Şubat 2023

Ankara