Tarih: 7.12.2024 - 18:00
Acil Aramalar İçin: 0090 312 427 10 32
Tarih: 7.12.2024 - 20:30
Acil Aramalar İçin:
0090 312 427 10 32

Yemek

Yemek

Sri Lanka mutfağı, otlar, baharatlar, balıklar, sebzeler, pirinçler ve meyvelerin özel kombinasyonlarıyla bilinir. Mutfak, birçok pirinç çeşidinin yanı sıra ülke genelinde her yerde bulunan bir bitki olan kokonat etrafında yoğunlaşmıştır. Deniz ürünleri, taze balık veya donmuş balık da bu mutfakta önemli bir rol oynar. İpek yolunda bir merkez olan bir ülke olarak, yabancı tüccarlarla temas, yeni gelen gıdalar ve kültürler, ülkenin etnik gruplarının yerel gelenekleri harmanlanarak Sri Lanka mutfağının şekillenmesine yardımcı olmuştur.

Seylan çayı

Çay ülke genelinde önemli bir içecektir ve Sri Lanka dünyanın en iyi çaylarından birini üretmesiyle tanınır. Seylan çayı sadece coğrafi bir işaret olarak değil, aynı zamanda Sri Lanka kültürünün, mirasının ve kimliğinin direği olarak tanımlanmıştır. 2019 yılında Sri Lanka, dünyanın dördüncü en büyük çay üreticisi ve üçüncü en büyük çay ihracatçısıydı.

Baharat

Sri Lanka, tarih boyunca tarçınıyla ünlü bir ülkeydi. Gerçek tarçın ağacı Cinnamomum verum, Sri Lanka kökenlerini yansıtırdı. Tarçın Sri Lanka’da yaygın olarak kullanılan bir baharattır ve diğer bazı Güney Asya mutfaklarında yaygın olan Cinnamomum cassia’ya kıyasla daha hassas, tatlı bir tada sahiptir. Yerel mutfağı komşu bölgelerinkilerle zıtlaşan Sri Lanka mutfağı tarçın ve karabiberin yoğun kullanımı ile eşsiz baharat karışımlarının yanı sıra maldiv balığı, goraka (garcinia cambogia), pandan kithul hurma şurubu, limon otu, jaggery gibi malzemelerin kullanımı ile karakterizedir. Sri Lankada eskilerden yadigar olarak addedilen kırmızı pirinç de bir hayli tüketilir.

Pirinç ve köri

Ülkenin ulusal yemeği olarak kabul edilen Sri Lanka pirinci ve köri,  çeşitli garnitürlerle servis edilen buharda pişirilen sıcak, kabarık pirinçten (samba veya kakulu çeşitleri) oluşur. En az üç (ideal olarak beş) farklı köri pilavla birlikte servis edilir, bunlardan biri genellikle balık veya ete, diğer ikisi ise sebzeye eşlik eder. Pirinç ve köri için yaygın olarak kullanılan eşlikçiler arasında sambol (bir Sri Lanka lezzeti), baharatlar ve kokonat sütü içeren bir sos veya hodda, mallum (kokonat ve doğranmış yapraklar) ve papadam gibi kızarmış gevrek yiyecekler bulunur. Bu spesiyalite, hem bir ev yapımı yemek hem de Sri Lanka’daki restoran menülerinde tartışmasız bir temeldir.

Meyveler

Sri Lanka’nın ihraç meyveleri, iştah açıcı renklere sahip, egzotik, sulu tatlardır ve cezbedici tatlarıyla taşıdıkları besin içeriği sayesinde muazzam sağlık yararları vaat ederler. Sri Lanka, hem tropikal hem de egzotik meyveler üretir.

Sri Lanka’da yetiştirilen başlıca meyve çeşitleri mango, papaya, ananas, avokado, muz, karpuz, rambutan, mangosteen, ağaç elma, guava, jackfruit ve nardır. Meyveler, ülkeyi kaplayan kıyı kuşağından dağlık ülkedeki yüksek rakımlara kadar Sri Lanka adasının her yerinde yetiştirilir. Her bölgede yetişen meyve çeşitleri, her meyve çeşidi için gerekli olan iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak önemli ölçüde değişmektedir. Örneğin, bazı çeşitler, iklimi orta dağlık bölgelerde ve çevre bölgelerde daha serin iklimlerde gelişirken, bazı çeşitler daha kurak iklimlerde yetişir. Bazı meyve çeşitleri herhangi bir iklimde yetiştirilebilse de, optimum verim ancak yetiştirilmesi gereken agro-iklim bölgesinde beklenebilir. Ayrıca, Sri Lanka’daki meyvelerin çoğu yağmurla beslenerek yetiştirilmektedir.