Sri Lanka ve Türkiye Diplomatik İlişkilerin 75. Yılında Özel Hatıra Pulları Basılıyor
Sri Lanka ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünün kutlanması kapsamında, Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk Postanesi ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı işbirliğiyle Ankara’da Sri Lanka Türkiye Büyükelçisi’nin Resmi Konutunda 75. yıl dönümü özel hatıra pullarının lansmanı yapıldı.
Sri Lanka ve Türkiye için bu önemli dönüm noktasına işaret eden özel hatıra pulları ve özel ilk gün zarfları, Sri Lankalı bir sanatçı tarafından her iki ülke için ücretsiz olarak tasarlandı ve bugün (8 Aralık) Türkiye ve Sri Lanka’da eş zamanlı olarak satışa sunuldu.
Ankara’da, özel ilk gün Pullu zarflar, Türk Postanesini temsilen Sayın Menderes Pınarbaşı ve Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültür İşleri Daire Başkanı Sayın Murat Dikmen tarafından Büyükelçi Hasanthi Urugodawatte’ye resmi konutunda teslim edildi.
Büyükelçi Dissanayake ise, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul ve Sri Lanka Nevşehir Fahri Konsolosu Mahmut Uluer’e ve Sayın Vasantha Perera’ya pullu özel ilk gün zarflarını takdim etti.
Bu tür pulların her iki ülkede de piyasaya sürülmesi ilk olarak Sri Lanka’nın Türkiye Büyükelçisi tarafından projelendirildi ve Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Daire Başkanlığı ve Posta Dairesi Bürosu ile yakın koordinasyon içinde gerçekleştirildi. Süreçleri tamamlamak için Sri Lanka Posta Dairesi Bürosu’na birkaç ay süre tanındı.
Özel hatıra pulları, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yılını kutlamak amacıyla hem Sri Lanka hem de Türkiye için Sayın Vasantha Perera tarafından tasarlandı. Kendisi ayrıca Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından hem Türk hem de Sri Lankalı katılımcılar için derlenen broşürün tasarımına da katkıda bulundu.
Vasantha, Sri Lanka’lı kendi kendini yetiştirmiş seçkin bir sanatçıdır. İlk yeteneği, çocukluktan itibaren natüralist resimlerde kendini göstermiştir ve ömür boyu süren sanatsal keşiflere zemin hazırlamıştır. Sri Lanka Posta Dairesi Bürosu’na yaptığı katkılar, özellikle yaban hayatı ve doğayı kutlayan, uluslararası övgü toplayan ve dünya sanat tarihindeki yerini simgeleyen 39 benzersiz pulun tasarımıyla dikkat çekmiştir.
Sri Lanka Büyükelçisi konuşmasında, hatıra pullarının Sri Lanka ve Türkiye’nin iki önemli yerini tasvir ettiğini anlattı. Sigiriya’nın, 5. Yüzyıl Kraliyet Sarayı, güzel peyzajlı bahçeleri, egzotik kız resimleri (fresk) ve karmaşık bir su temin sistemi ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Sri Lanka’daki Pidurangala’dan görülen tasviri bir pulda, diğerinde ise Peribacaları, yeraltı şehirleri ve mağara kiliseleri olarak adlandırılan eşsiz jeolojik özellikleriyle tanınan, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alan Kapadokya. İki pul arasındaki bağlantının Sri Lanka ve Sri Lanka’nın Türkiye Nevşehir Bölgesi Konsolosu Fahri Konsolos olan Mahmut Uluer’in işlettiği sıcak hava balonları olduğunu sözlerine ekledi.
Özel ilk gün zarfındaki tasvirin arkasındaki hikâyeyi açıklayan Büyükelçi, ikametgahın tasvirinin aslında Osmanlı İmparatorluğunun Fahri Konsolosu olan Sri Mohamed Marcan Marker tarafından Sri Lanka’daki “Villa Stamboul” olduğunu açıkladı. 1903-1923 yılları arasında villasına Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’un adını veren, Sri Lankalılar tarafından daha kolay olan "Stamboul" olarak telaffuz ediliyor.
Büyükelçi ayrıca Türk Postanesi’ne ve özellikle Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültür İşleri Daire Başkanlığı’na, girişimin kısa sürede başarılı bir sonuca ulaşması için gösterdikleri sınırsız işbirliğinden dolayı teşekkür etti. Ayrıca Vasantha Perera’ya sadece her iki ülkenin pullarını tasarlamakla kalmayıp, aynı zamanda her iki ülkedeki teknik hususları ve onay süreçlerini de koordine ettiği için teşekkür etti; bu olmasaydı bu özel basım mümkün olmazdı.
İlk kez bir Sri Lankalının yabancı bir ülkeye pul tasarlamış olması, Türkiye’de ise ilk kez bir yabancının Türk pulu tasarlamış olması da önemli bir detaydı.
Bir başka önemli detaysa, Türkiye’nin yabancı bir ülke ile ikili ilişkileri anmak amacıyla pul basmasının genel olarak alışılmadık bir durum olmasıydı ve bu nedenle Büyükelçi, Sri Lanka’nın öncü bir ülke olmasının bir onur ve ayrıcalık olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve başta Türk toplumu olmak üzere diğer konuklar, konsepte, benzersiz tasarıma ve her şeyden önce Sri Lanka Büyükelçiliği ile Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Dairesi Başkanlığı’nın ihracın gerçekleştirilmesi için gösterdiği çabaya hayran kaldı.
Milletvekilleri, Türk Postanesi yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı yetkilileri, Ankara Büyükelçileri, Sri Lanka’nın Türkiye Fahri Konsolosları, Türk akademisyenler, Türkiye’nin eski Sri Lanka Büyükelçileri, Sri Lanka topluluğu ve Sri Lanka toplumu dâhil olmak üzere 50’den fazla katılımcı bu özel törene tanık oldu.
Geleneğe uygun olarak konuklara Sri Lanka lezzetleri ikram edildi.