Sri Lanka Türkiye Büyükelçisi Ankara Ticaret Odası Başkanı ile görüştü

 

Geçtiğimiz günlerde Ankara Ticaret Odası binasında gerçekleşen toplantıya Sri Lanka’nın Türkiye Büyükelçisi S. Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sayın Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Vekili Sayın Sancar Sefer Süer, ve diğer ilgili yetkililer katıldı.

Ankara Ticaret Odası’nın 160.000’in üzerinde üyesi ve farklı sektörleri kapsayan 68 meslek komitesi bulunmaktadır.

Hediyeleşme merasimi sonrasında Büyükelçi, Sayın Baran’a teşekkür ederek 2022 yılı Kasım ayında Büyükelçilikte göreve başladığını ve 2022 Aralık ayı sonunda Güven Belgelerini takdim ettiğini söyledi. Büyükelçiliğin Sri Lanka’nın 75. kuruluş yılına hazırlandıklarını sözlerine ekledi. Büyükelçiliğin, batıdan ve doğudan büyük medeniyetlerin birleştiği ve gelişmeye devam ettiği bu toprakları yıkıcı bir depremle vurduğunda Sri Lanka’nın 75. bağımsızlığına hazırlanmakta olduğunu da söyledi. Büyükelçi deprem sonrasında da, Sri Lanka vatandaşlarının güvenliğini sağlamanın yanı sıra, benzeri görülmemiş bir felaketin sonuçlarının üstesinden gelmek için Türk halkını mümkün olan her şekilde desteklemeye odaklandığını belirtti.

Büyükelçi, üzücü olay nedeniyle taziyelerini ileterek ve Sri Lanka hükümeti ve halkının, Türkiye’nin yanında dayanışma içinde olduğunu belirtti. Büyükelçiliğin acil olarak aldığı tedbirler ve diğer önlemler ile Sri Lanka devleti, Ankara Büyükelçiliği ve Sri Lanka’nın Türkiye’deki Fahri Konsoloslarının yaptığı katkılar hakkında bilgi verdi.

Sn. Baran, Sri Lanka Büyükelçiliği’nin, Ankara Dışişleri Bakanlığı’nın onayıyla Ankara’daki diplomatik kurumlar arasında fon toplama girişimine öncülük ederek ve toplanan tutarı Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi’ne (AFAD) devrederek oynadığı rolü takdir ettiklerini belirtti.

Büyükelçi Dissanayake, depremlerin büyük felaketler olduğunu, ancak insan ırkının karşılaştığı her zorluktan yararlanarak geliştiğini, bunun aynı zamanda geleceği daha iyi inşa etmek için etkili ve gerekli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak ayrıca bu zor zamanların empati göstermek ve destek vermek üzere Türkiye ile bazı komşu ülkeleri yakınlaştırdığını söyledi.  Büyükelçi ayrıca, benzeri görülmemiş zorluklara rağmen Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası girişim ve yükümlülüklerinden geri adım atmamasını ve özellikle Ukrayna ve Rusya ile ilgili olarak devam eden yumuşak diplomasisiyle stratejik bir rol oynamaya devam etmesini takdir etti.

Depremin gerçekten de yüzyılın en büyük felaketi olduğunu söyleyen Baran, büyükelçiye ve Sri Lanka’ya verilen tüm destek, bireysel katkıları ve bu konudaki hassasiyeti için teşekkür etti.

Büyükelçi ayrıca, Sri Lanka’daki mali krizin çözümünde önemli bir adım olarak değerlendirilen, 48 aya yayılan ve yaklaşık 3 milyar ABD Doları tutarındaki Genişletilmiş Fon Kolaylığının IMF İcra Kurulu tarafından 20 Mart 2023 tarihinde onaylanması hakkında bilgi verdi. Başkan, IMF ile yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını ve ülke için en iyi sonuçların elde edilmesini umutlu olduklarını söyledi. Büyükelçi ayrıca IMF kapsamında üzerinde durulacak unsurlar hakkında bilgi verdi.

Ankara’da 12 sanayi bölgesi, 21 üniversite, 11 teknoloji geliştirme merkezi, 140 Araştırma ve Geliştirme Merkezi bulunduğunu kaydeden Baran, Ankara’nın yaklaşık 26 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu ve sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en önemli savunma sanayi sektörlerinden birine ev sahipliği yaptığını da sözlerine ekledi. Ankara’daki diğer önemli ekonomik sektörleri sağlık turizmi, medikal ürünler ve kaplıcalar olarak adlandıran Baran, Ankara’nın Fuar ve Kongre Kenti olması, dış hat uçuşlarının artırılması ve Coğrafi İşaret (Cİ) konulu etkinlikler düzenleyerek katma değer yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Başkan birkaç yıl önce Seylan Ticaret Odası ile yapılan çevrimiçi toplantıyı ve bir Mutabakat Zaptı (MoU) ’nın imzalandığını hatırlatarak, COVID-19 ile ikili ilişkilerin yavaşladığını ancak şimdi ekonomik işbirliği için çok fazla potansiyel olduğunu belirterek işbirliklerini hızlandırmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Büyükelçi öneriyi memnuniyetle karşılamış ve iki ülkenin 2023’te diplomatik ilişkilerinin 75. yılını kutladığını kaydederek Oda’dan bir heyeti 2023’ün 3. çeyreğinde Sri Lanka’yı ziyaret etmeye davet etmiştir.  

Büyükelçi, ticaret, yatırım ve turizm gibi işbirliği için potansiyel taşıyan sektörleri ve Türk şirketlerinin Sri Lanka’nın sahip olduğu çeşitli ticaret düzenlemelerinin yanı sıra imalat sanayileri için Sri Lanka’da bulunan hammaddeler ve yakın gelecekte tamamlanması beklenen ve etkin ekonomik işbirliğini artıracak yatırımların teşviki ve korunması, çifte vergilendirmenin önlenmesi ve gümrük anlaşmaları gibi yasal enstrümanlar yoluyla elde edebileceği faydalar hakkında bilgi verdi. Yenilenebilir enerji, konaklama sektöründeki fırsatlara dikkat çekilmiş, ayrıca grafit, ilmenit, rutil, kaolen gibi katma değeri yüksek ve kaliteli minerallerin kullanımına değinilmiştir. Büyükelçi ayrıca, Sri Lanka’nın iki bin yılı aşkın süredir bir mücevher üretim ve ticaret merkezi olduğunu ve mavi safirleriyle ünlü olduğunu da sözlerine ekledi. Sri Lanka Liman Kenti’ndeki (Port City) yatırım fırsatları da ele alındı. Büyükelçi ayrıca, Sri Lanka’nın yüzyıllardır baharatları ve tamamı karabiber ve daha tatlı olan ve çok düşük kumarin düzeyine sahip Seylan Tarçınıyla bilindiğini, bu da onu piyasadaki diğer tarçın çeşitleri arasında benzersiz ve sağlıklı kıldığını ve ürünün halihazırda GI sertifikasına sahip olduğunu belirtti.

Büyükelçi Dissanayake görüşmede, katma değerli çaylar üzerindeki mevcut yüksek vergilerin, muhtemelen Türkiye’deki yerel çay üreticilerini koruyacağını ve bunun Sri Lanka’nın yüksek katma değerli lüks çaylarının Türkiye’ye ihracatını ciddi şekilde etkilediğinin altını çizdi. Bunun sadece Türk halkının kaliteli Seylan Çayından zevk almasını engellemekle kalmayıp, aynı zamanda bu tür yüksek kaliteli çayların belirli bir miktarının yurt içine kayıt dışı olarak girdiğini ve dolayısıyla gümrük gelirlerinin kaybedilmesi nedeniyle hükümetin gelir kaybına uğradığını kaydetti. Başkan bu durumu ve uzun vadeli sonuçlarını not etti. Büyükelçi, bu tür vergisel ve sistemsel değişiklik uygulamaları yapıldığında, bunun çay yetiştiren yerel halkın anlamasını ve kaliteyi iyileştirmek ve/veya başka bir geçim kaynağına geçmek için desteklenmesini sağlayacak sistematik bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda ticaret hacmini, yatırımı ve turizmi karşılıklı yarar sağlayacak şekilde artırmak için potansiyel ekonomik işbirliği alanları hakkında kapsamlı görüşmeler yapıldı.

Toplantı, işbirlikleri için belirli sektörler hakkında daha fazla görüşme yapılması konusunda mutabakata varılması ve buna göre Türkiye’nin Kolombo’daki Türk büyükelçiliği ile ortaklaşa Türkiye’nin Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yıldönümünü kutlayacağı Ekim 2023’te Sri Lanka’ya bir heyet ziyareti organize edilmesinin benimsenmesi ile sona erdi.