Medya Bülteni

Büyükelçi Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, İstanbul Valisi’ni ziyaret etti. Büyükelçi, Vali Ali Yerlikaya ve Vali Yardımcısı  Sn. Özlem Bozkurt Gevrek.tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. 

Büyükelçi Dissanayake görüşmede, Sri Lanka’nın Türkiye ile 1864’te Osmanlı İmparatorluğu döneminde Galle’de ikamet eden bir Fahri Konsolos atanmasıyla başlayan ilişkisini hatırlattı.

Büyükelçi Dissanayake, Türkiye’nin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını, Sri Lanka’nın bağımsızlığının 75. yılını ve iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yılını kutlamasıyla 2023 yılının iki ülke için önemini vurguladı.

Büyükelçiliğin bu etkinlikleri kutlamak için Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’da etkinlikler düzenlemeyi planladığını sözlerine ekledi. Büyükelçi ayrıca, Vali’yi 16-17 Şubat tarihlerinde İstanbul’da yapılacak etkinliklere de davet etti.

İstanbul’un Sri Lanka ile tarihi bağlantılarına değinen büyükelçi gerek İstanbul’un gerekse Sri Lanka’nın yüzyıllardır uluslararası ticaret merkezleri olduğunu söyledi. Toplantı sırasında Büyükelçi Dissanayake, Sri Lanka’nın gerek geleneksel gerekse geleneksel olmayan bazı temel ürünleri, bazı yatırım fırsatlarını ve turizm teşviklerindeki büyük potansiyeli vurguladı. Büyükelçi, çay ihracatındaki artışın bile, Türkiye’nin şu anda Türkiye pazarına giren katma değerli lüks çaylara uygulanan yüksek vergiler nedeniyle bir ölçüde engellenen Sri Lanka ile 500 milyon ABD Doları değerinde ikili ticarete ulaşma hedefini güçlendirmeye katkıda bulunabileceğinin altını çizdi.

Büyükelçi Dissanayake, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yılını kutlamak amacıyla İstanbul Valiliği ile Sri Lanka Güney Vilayeti’deki Galle şehrinin  bu şehirde Osmanlı İmparatorluğu’nun konsolosluğu kurulmuş olması ve hem İstanbul hem de Galle’nin yüzyıllar boyunca ticaret limanı olmaları nedeniyle kardeş şehir ilişkisi kurulabileceğini önerisinde bulunmuştur. 

Vali ise İstanbul Ticaret ve Sanayi Odalarının çok güçlü ve girişimci olduğunu, Valiliğin ikili ticareti artıracak her türlü teşviki ve güçlü desteği vereceğini belirtti.

Büyükelçi Dissanayake, her iki ülkede de uzun vadede miras turizminin geliştirilmesine katkıda bulunmak için akademik ve lisans değişim programları ve yaz okulları için önde gelen üniversitelerin arkeolojiye bağlı Bölümleri ile görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Vali Yerlikaya, Türkiye’nin uzun süredir Suriyelilere ev sahipliği yaptığını belirterek, Suriyelilerin Türkiye’de yerel vatandaşlarla barış içinde yaşadıklarını, İstanbul’da 15 milyonu aşan nüfusun 1,5 milyondan fazlasının 180 uyruklu yabancılardan oluştuğunu ifade etti.

Ayrıca Vali, 2022’de İstanbul’a kaydedilen turist sayısının 16 milyon olduğunu belirterek, 2023’te İstanbul’u ziyaret edecek turist sayısının 18 milyonun üzerine çıkmasının beklendiğini söyledi.

Vali, Büyükelçi Dissanayake’nin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel ve eğitimsel ilişkileri de geliştirmeye yönelik fikirlerini takdirle karşılamış ve İstanbul’un tarihsel olarak sadece bir ticaret merkezi değil, aynı zamanda kültürel bir eritme potası olduğunu kaydetmiştir. 

Büyükelçi Dissanayake, Vali ile görüşmesi öncesinde Vali Yardımcısı Sayın Özlem Bozkurt Gevrek ile kısa bir gayri resmi görüşme de gerçekleştirdi. Kendisi Türkiye’nin ilk kadın Valisidir. Görüşmeler, iki ülkede yönetişimdeki kadınlara ve kadınların çeşitli meslek ve iş türlerine katılımına odaklandı. Görüşmede her iki taraf da Türkiye’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün 20. yüzyılın başlarında kadınların güçlendirilmesindeki rolünü kabul ve takdir etmiştir.

Sri Lanka Büyükelçiliği
Ankara
20 Ocak 2023