Türkiye Sri Lanka Büyükelçiliği, potansiyel Türk iş çevrelerine Sri Lanka’da ticaret, yatırım ve turizm alanlarında işbirliği fırsatlarını sunmak amacıyla 20 Haziran 2023 tarihinde Türkiye - Sri Lanka İş Konseyi ile birlikte Büyükelçinin Ankara’daki Resmi Konutunda “Sri Lanka Günü” etkinliği düzenlemiştir. Etkinlik, ’Sri Lanka ile Ticaret’, ’Sri Lanka’ya Yatırım’ ve ’Sri Lanka Turizmi’ olmak üzere üç bölüm altında icra edilmiştir.

 

Sri Lanka Türkiye Büyükelçisi Sn. Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, etkinliğe katılan tüm konukları sıcak bir şekilde karşılarken, 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılına, Sri Lanka’nın bağımsızlığının 75. yılına ve diplomatik ilişkilerinin 75. yılına tesadüf eden, iki ülke için de özel bir yıl olduğuna değindi. Bu nedenle, bu mihenk taşlarını kutlamaya yönelik bir dizi etkinliğin gerçekten de Sri Lanka ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağladığının altını çizdi.

 

Büyükelçi ayrıca ülkenin konumu, coğrafyası, biyoçeşitliliği ve diğer doğal kaynakları, kültürü ve benzeri konuları kapsayarak Sri Lanka’nın kısa bir tanıtımını yaptı. Türkiye ile Sri Lanka’nın ticarette 2 bin yılı aşkın bir süredir devam eden benzer konumunu karşılaştırdı. Ayrıca, her iki ülkenin de çok uzun süredir ticaret yolları üzerinde stratejik konumlarda olmaları nedeniyle zengin kültürel etkilere sahip olduğunu kaydetti. Bu nedenle de, 1864 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Sri Lanka’ya bir Fahri Konsolos ataması şaşırtıcı değildir.

 

Türkiye-Sri Lanka İş Konseyi Başkanı Sn. Mehmet Ali Uğur açılış konuşmasında 2014 yılında hayata geçirilen Türkiye - Sri Lanka İş Konseyi’nin faaliyetlerini ve iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkılarını kısaca anlattı. Sri Lanka’nın potansiyelinin henüz Türkiye’de yeterince bilinmediğini, dolayısıyla İş Konseyi’nin amacının iki ülke arasındaki ilişkileri, iki ülkede var olan fırsatlar konusunda daha fazla farkındalıkla geliştirmek ve karşılıklı yarar sağlayan ekonomik iş birliğini geliştirmenin önünü açmak olduğunun altını çizdi. Türk iş insanlarının Sri Lanka’nın stratejik konumunu dikkate alarak Sri Lanka ve bölgeye daha fazla odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

 

Etkinliğe Türkiye Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Asya ve Pasifik Ülkeleri Dairesi Başkanı Çağatay Özden onur konuğu olarak katıldı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin Osmanlı dönemine kadar uzandığına işaret eden Özden, Ankara ve Kolombo Büyükelçiliklerinin açılışından bu yana ikili ilişkilerin ve etkileşimlerin nasıl hızlı bir biçimde geliştiğine vurgu yaptı. Sri Lanka ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin mevcut durumundan bahseden Özden, mevcut ticaret rakamları iç açıcı olmasa da ticaret potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu ve bunun her iki ülke için de faydalı olacağını sözlerine ekledi.

 

Türkiye Sri Lanka Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı (Ticari) Sn. Thavishya Mullegamgoda, Sri Lanka’daki ticaret, yatırım ve turizm fırsatları hakkında ayrıntılı sunum yaptı. Sunumlar, Sri Lanka’nın temel tanıtımı, giyim, çay, baharat, spa ve bitkisel ürünler, hindistancevizi ve hindistancevizi bazlı ürünler, değerli taşlar, yiyecek ve içecekler, balıkçılık ürünleri vb. gibi ihracata yönelik Sri Lanka ürün sepeti, turizm ve eğlence sektöründe yatırım için potansiyel işbirlikleri, tarım üretimi, yat ve tekne yapımı, gıda işleme, bilişim sektörü, mücevher imalatı, inşaat ve lojistik, enerji sektörü, Colombo Liman Kenti projeleri, karma geliştirme projeleri, sağlık turizmi, eko-turizm ve turizm sektörünü içerirken genel olarak ticaret, yatırım ve işbirliği fırsatlarını ele almıştır.  

Sri Lanka Büyükelçiliği, Türk şirketlerini, ürün tedarik etmek, işlerini genişletmek, yatırım yapmak veya ortak girişimler kurmak üzere bir sonraki adımlarını atarken ve tabii olarak Türk turistler tatil için bir sonraki turistik destinasyonu seçtiklerinde Sri Lanka’da var olan potansiyeli incelemeye davet etti. 

Sri Lanka ile iş yapma deneyiminin paylaşıldığı oturumda ise BETA firmasının Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ali Uğur, Sri Lanka ile iş yapmaya başlayan ilk Türk firmaları arasında kendi firmaları olan BETA’nın bu ilişkilerinin 1980’li yıllara dayandığını söyleyerek BETA firmasının tarihçesi ve Sri Lanka ile iş yapmadaki başarılı deneyimleri hakkında bilgiler verdi. Seylan çayının kalitesine ve Sri Lanka turizm sektöründeki gelişmelere övgüde bulunan Uğur, Colombo Port City projesinin de önemini vurguladı. Sri Lanka’nın günümüz Deniz Ticareti Hatları’na (SLOC) yakınlığı, Asya’nın en işlek limanlarından biri olan Colombo ve Sri Lanka’nın Güney ve Güneydoğu Asya başta olmak üzere birçok ülke ile yaptığı çeşitli ticaret anlaşmaları dikkate alındığında, bir Türk yatırımcının Sri Lanka’daki 22 milyon pazar payından çok daha büyük bir pazara erişebileceğini sözlerine ekledi. Uğur, Sri Lanka’nın çok yakında Singapur ve Dubai gibi gelişmiş bir finans haline gelme vizyonunun mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.

İstanbul merkezli Penthol Şirketler Grubu Danışma Kurulu Üyesi Sn. Aydın Özü, Sri Lanka ile iş yapma konusundaki deneyimlerini anlatarak, Penthol Şirketler Grubu, tarihçesi ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Enerji sektöründeki tecrübesine değinen Özü, Sri Lanka’nın özellikle yenilenebilir enerji sektöründeki enerji projelerine yatırım için uygun bir ülke olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. Sn. Aydın Özü ayrıca, Sri Lanka’yı İstanbul’da tanıtmaya yönelik gelecekteki planları hakkında konuştu.

Sri Lanka’nın Nevşehir Fahri Konsolosu, Uluer Şirketler Grubu’nun Başkanı ve Sri Lanka Balloon Şirketi Genel Müdürü Mahmut Sami Uluer, Sri Lanka ile turizm sektöründeki tecrübe paylaşımı oturumunda, şirketinin Türkiye’nin Kapadokya turistik bölgesinde turizm sektöründe uzun yıllardır devam eden faaliyetlerine değindi. Şirketinin, 2016 yılında sıcak hava balonu operasyonu ile Sri Lanka’da faaliyet göstermeye başlamış olduğunu ve bir turizm destinasyonu olarak Sri Lanka’nın çekici manzaralarını örnek olarak sergileme fırsatına sahip oldukları için operasyonlarından oldukça memnun olduklarını belirtti. Sri Lanka’da iş yapmanın Türkiye’ye göre avantajlarından bahseden Uluer, Sri Lanka’da uygulanan vergilerinin çok daha düşük olmasının Sri Lanka’da yatırım yapmayı oldukça cazip hale getirdiğinin altını çizdi. Ayrıca Sri Lanka’nın dünya ile iyi bir hava bağlantısı olduğunu ve ülkeye vize almanın oldukça kolay olduğunu kaydetti.

Sri Lanka Günü etkinliğine sadece Ankara’dan değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinden de Ticaret & Sanayi Odaları, kuruluşlar, dernekler, potansiyel Türk ithalatçıları, distribütörleri, imalatçıları, ihracatçıları, yatırımcıları, seyahat şirketleri, otel zincirleri yöneticileri vb. katılım göstermiş olup, Sri Lanka’nın Türkiye Fahri Konsoloslarından bazıları da seçkin konuklar arasında yer aldı.

Başkatip Sayın Priya Nagarajah kapanış konuşmasında etkinliğe katılan tüm katılımcılara ve etkinliğin başarıya ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Networking oturumları sırasında katılımcılar, gün boyunca sunulan Sri Lanka yemekleri, Seylan çayı ve içeceklerinin ve birçok farklı Sri Lanka lezzetinin tadını çıkarma fırsatı buldular.