Seylan Tarçın, Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaretli ilk Sri Lanka ürünü oldu! Büyükelçi Chaibi, sertifikayı dün Sri Lanka İhracat Geliştirme Kurulu’na sundu.
EDB Sri Lanka Başkanı Bay Suresh Dayanath DeMel, Sri Lanka’daki Avrupa Birliği ve Maldivler Büyükelçisi Bay Denis Chaibi’den Seylan Tarçın için Coğrafi İşaret sertifikasını kabul etti.
• AB, Coğrafi İşaret sertifikasını EDB’ye takdim etti
EDB, Avrupa Birliği’nin (AB) Seylan Tarçın için Coğrafi İşaret (GI) sertifikasını dün (27) Sri Lanka İhracat Geliştirme Kurulu’na (EDB) takdim ettiğini ve bunun Seylan Tarçınını Sri Lanka’nın ilk GI sertifikalı ürünü yaptığını duyurdu.
GI başvurusu EDB tarafından yapılmış ve AB tarafından AB-Sri Lanka Ticaretle İlgili Yardım Projesi kapsamında ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ve Uluslararası Ticaret Merkezi’nden (ITC) teknik yardım yoluyla desteklenmişti. EDB, bu desteğin, diğer özel ve kamu paydaşlarının desteğiyle birlikte, Sri Lanka’nın ilk GI sertifikasının elde edilmesinde etkili olduğunu belirtti.
Sri Lanka, küresel pazar payının %90’ını oluşturan dünyanın en büyük tarçın üreticisi ve ihracatçısıdır. EDB, tarçının birçok çeşidi olmasına rağmen, Seylan Tarçın’ın hassas tadı ve sağlık yararına katkıda bulunan birçok özelliği nedeniyle saf olduğunu ve diğer türlerden üstün kabul edildiğini kaydetti.
EDB, belirli bir bölge ve üretim uygulaması ile tanımlanan özel bir ürünün isim ve ticari markasını koruyan Coğrafi İşaretin Seylan Tarçınını daha düşük kaliteli diğer tarçınlardan farklılaştıracağını ve rekabette avantaj sağlayacağını söyledi.
AB Sri Lanka Delegasyonu ile EDB arasında, sertifikanın AB’den EDB’ye teslimini münasebetiyle resmi bir tören düzenlendi.
AB Büyükelçisi Denis Chaibi şunları söyledi: “GI sadece bir ürünü bir yere bağlamakla ilgili değil; onu üreten insanların becerilerini ve başarılarını tanımakla ilgilidir. Seylan Tarçın örneğinde, kalitenin onaylanması ve uluslararası üne sahip bu baharatın üretiminin ardındaki uzun gelenek ve zengin tarihin kabulüdür.
AB pazarında Seylan Tarçın için geliştirilmiş rekabetçi bir konum, Sri Lanka için ihracatı artıracak ve tarçın değer zincirinde daha yüksek gelir ve daha fazla istihdam getirecektir. AB’nin ticaret yardımının Sri Lanka’nın ilk GI sertifikasını alma çabalarını desteklemesinden memnunum."
EDB İcra Kurulu Başkanı Suresh de Mel şunları söyledi: "Bu başarı, Sri Lanka’nın döviz kazancını artırmanın her zamankinden daha önemli olduğu şu andan daha uygun bir zamanda gelemezdi. Tarçın yetiştiricilerimizi, işleyicilerimizi ve ihracatçılarımızı GI logosunu kullanmaya ve yüksek kaliteli, katma değerli, birinci sınıf pazarlarda yer almaya davet ediyorum. EDB ve bizler, Sri Lanka için daha fazla döviz geliri elde etmek için ihracatta daha yüksek seviyelere ulaşmanıza yardımcı olmak için elimizden gelen desteği sağlamaya kararlıyız.”
Sri Lanka, AB ile verimli bir ticari ilişkiye sahiptir. AB, Sri Lanka’nın ikinci en büyük ihracat pazarıdır ve AB’nin çeşitli ürünlerde tarife indirimleri sağlayan ve adanın ihracatçılarına büyük bir destek sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminden (GSP+) yararlanmaktadır.
AB, Sri Lanka KOBİ’lerinin bölgesel ve AB pazarlarında ticaretini ve rekabet gücünü artırmak için 2015 yılında “AB-Sri Lanka Ticaretle İlgili Yardım” projesini başlattı. ITC ve UNIDO tarafından uygulanan bu 8 milyon Euro’luk proje, ulusal kalite altyapısına ve yiyecek, içecek, baharat ve konsantre sektörlerine teknik yardım sağlamıştır. Bu proje aracılığıyla, EDB, Seylan Tarçını için GI kaydı başvuru sürecinde desteklenmiştir.
Kaynak: https://www.themorning.lk/ceylon-cinnamon-becomes-first-sl-product-with-gi/