“BETA Uluslararası Çay ve Kültür Festivali” Dünya Çay Günü’nü İstanbul’da kutluyor

Dünyanın en büyük 12. çay şirketi olduğunu belirten Beta Tea, 21 - 24 Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul’da Beta Yeni Han’da “Beta Uluslararası Çay ve Kültür Festivali ”ne ev sahipliği yaptı.

Çay uzmanı ve Beta Gıda İstanbul Şube Müdürü Hatice Uğur, şirketin Türkiye’de ilk kez böyle bir kültür festivali düzenlediğini belirtti.

Sri Lanka’nın Akdeniz Bölgesi Adana Fahri Konsolosu olan ve Hatice Uğur’un babası Beşir Uğur, 1987 yılında Sri Lanka’dan dökme çay ithalatı, paketleme ve Türkiye’nin yanı sıra yurtdışına satış yapmak üzere şirketi kurdu. Şirket daha sonra diğer çay üreticisi ülkelerden de çay ithal etmeye başladı.

BETA Tea, 2024 yılının aynı zamanda Türkiye’de çay tarımının başlamasının 100. yıldönümü olması nedeniyle, 2022 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miraslar listesine kabul edilen bu özel günü kutlamanın tam zamanında olduğunu düşünmüştür.

Sri Lanka Büyükelçiliği, çay yetiştiren ülkelerin diplomatik misyonlarını etkinliğe katılmaya davet ederek etkinliğin düzenlenmesinde BETA tea’ye destek verdi.

Özel konuklar arasında İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Sri Lanka Büyükelçisi Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, Çin Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Meifen Zhou, Arjantin Başkonsolos Yardımcısı Fabiana López ve Hindistan Ticari Konsolosu Raj Kumar Tanwar, Türk yetkililerin yanı sıra araştırmacı-yazar ve tarih profesörü Kemalettin Kuzucu da yer aldı.

Etkinliğe Sri Lanka’nın Adana Fahri Konsolosu Beşir Uğur (BETA Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı), Sri Lanka’nın İstanbul Fahri Konsolosu Aydın Özü ve Türkiye’nin Sri Lanka eski Büyükelçisi İskender Okyay da katıldı.

Sri Lanka’nın Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi, Sri Lanka’da çay endüstrisinin tarihini, Seylan Çayının eşsizliğini, çayın sağlığa faydalarını ve üretim sürecini bir power point sunumu ile anlattı ve Seylan Çayının ISO tarafından dünyanın en temiz çayı olarak sertifikalandırıldığını, etik ve sürdürülebilir süreçlerle üretildiğini ve “Ozon Dostu Çay” etiketini kazanan ilk ülke olduğunu vurguladı.

Etkinlikte Sri Lanka, Çin, Arjantin (bir tür bitki çayı), Hindistan ve Güney Afrika’nın çay içme gelenekleri ve kültürel unsurları ilgili Büyükelçilikler tarafından sergilenmiştir.

Sahnedeki kültürel performanslar, 2 müzisyen tarafından sahnede çalınan Geleneksel Türk müziği ile başladı. Arjantin bitki çayının nasıl hazırlandığını gösterirken, Çin kungfu esintili bir performans sundu. Sri Lanka Büyükelçiliği sahnede geleneksel Sri Lanka kıyafetlerini sundu ve ayrıca geleneksel kandil yaktı ve her ikisi de 200’den fazla izleyicinin büyük ilgisini çekti.

Ünlü Şef Eyüp Kemal Sevinç’in 39 İmza Dünya Çay Harmanı ve Çeşidi ile resepsiyon için özel olarak hazırladığı çay lezzetleri menüsü de davetlilerin beğenisine sunuldu. Ekşi krema eşliğinde Yasemin çayı ile demlenmiş enginar çorbası ve Türk çayında pişmiş mantı (çay bazlı baharatlı yoğurt sos ile) gibi lezzetlerin yer aldığı menü, konuklara çayı farklı bir şekilde deneyimleme fırsatı sundu.

Etkinlik kapsamında çayın tarihsel serüvenini anlatan ’Çay Saati Tüneli’ sergisi ve ’Çay Gurmesi Yarışması’ da düzenlendi.

Türkiye’nin 2018 Çay Demleme Şampiyonu Gülhanım Delihasan eşliğinde, çay temalı fotoğraf çekim alanları ve geleneksel kıyafetlerle Türk çayı kültür seremonisi de düzenlendi.

’Uluslararası Çay ve Kültür Festivali’ 22-24 Mayıs tarihleri arasında misafirlerini ağırladı.

 

Sri Lanka Büyükelçiliği

Ankara, Türkiye

28 Mayıs 2024